تاریخ انتشار
دوشنبه ۲۸ دی ۱۳۸۸ ساعت ۱۳:۵۸
۰
کد مطلب : ۱۱۴۸۰

دایر‌ه‌المعارف نقالان ايران منتشر می‌شود

دایر‌ه‌المعارف نقالان ايران منتشر می‌شود
فاطمه حبیبی‌زاد، نخستین زن نقال ایران، از انتشار تازه‌ترين اثر خود با عنوان دایر‌ه‌المعارف نقالان ايران خبر داد.

فاطمه حبیبی‌زاد (گردآفرید) نخستین زن نقال ایران در نشست نقد و بررسي «زیبایی‌شناسی ادب و هنر عاشورا» كه با سخنرانی قطب‌الدین صادقي و مرشد ترابی در فرهنگسراي انقلاب برگزار شد، با اعلام اين خبر گفت: تحقیقات این کتاب در دو حوزه میدانی و کتابخانه‌ای طی ده سال و به شکل تدریجی انجام شده است.

وي افزود: این کتاب با مقدمه و پیشگفتاری درباره نقالی و سبک‌های مختلف این هنر آغاز می‌شود. در مقدمه به طور مفصل توضیح داده‌ام که به راحتی نمی‌توان به عمق این هنر دست پیدا کرد.

به گفته حبیبی‌زاد، فصل‌های کتاب دایره‌المعارف نقالان به شکل موضوعی فصل‌بندی شده و هر فصل به ترتیب حروف الفبا نوشته می‌شود، این اثر شامل اصطلاحاتی چون فنون سخن، اصطلاحات کار نقالان، طومارها، داستان نامه‌ها، ویژگی ابزار و وسایل نقالان، لباس و پوشش، معرفی نقالان، پاتوق‌ها، قهوه‌خانه‌ها، زورخانه‌ها، خانقاه‌ها و اشارات تاریخی است.

اولين زن نقال ايراني معروف به گردآفريد به عنوان نمونه، متذكر شد: اشارات تاریخی به این هنر در دیوان شاعران و تذکره‌ها و سفرنامه‌های ادبی می‌پردازد و ویژگی‌ها را شرح می‌دهد یا در معرفی نقالان به محل سکونت، خانواده، ویژگی اجرای آنها پرداخته می‌شود. طومارها نیز از دوران کهن مورد بررسی قرار خواهند گرفت،تحقیقات این کتاب در دو حوزه میدانی و کتابخانه‌ای طی ده سال و به شکل تدریجی انجام شده است.

وی افزود: بخش اعظم این گردآوری به شکل میدانی و با حضور در استان‌ها، قهوه‌خانه‌ها، گورستان‌ها و زورخانه‌های نقاط مختلف کشور و مصاحبه با مرشدان و سخنوران صورت گرفته و بخش آرشیوی و کتابخانه‌ای نیز در حال انجام است.

حبیبی‌زاد گفت: این دایره‌المعارف حوزه وسیعی از این هنر را دربرمی‌گیرد؛ از این رو پژوهشگران، ایران‌شنا‌سان و علاقه‌مندان به فرهنگ، ادبیات و موسیقی می‌توانند این کتاب را مورد استفاده خود قرار دهند.

وي تصريح كرد: هنر نقالی ممکن است ساده به نظر برسد؛ ولی فرهنگ عظیمی در دل این هنر نهفته. به باور گردآفرید، این هنر در دل فرهنگ و ادبیات ایران جای دارد و بخش عظیمی از فرهنگ موسیقی، آیین‌های سخنوری، زورخانه‌ای، نقالی، نمایشی، پهلوانی و حماسه‌خوانی در آن مستتر است که با بررسی آن به فرهنگ عامه ایران می‌رسیم.

حبيبي زاد، اضافه کرد: سعی کردم هر آنچه در این مدت یاد گرفتم به علاقه‌مندان این هنر آموزش دهم تا فراموش نشود و هنر نقالی در حد ممکن سامان پیدا کند. تنها در حد معرفی‌های کوتاه و ساده به این هنر در کتاب‌ها و مقالات پرداخته شده که گویای این فرهنگ عظیم نیست.

وي در پايان تاكيد كرد: انتشارات فرهنگ معاصر برای چاپ دایره‌المعارف نقالان ابراز تمایل کرده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما